Släktforskning part 2
Nu känns det som att det är dags för en liten uppdatering kring släktforskningen - vilket faktiskt är intressant, trots att mitt intresse gått i vågor med åren!
Jag hade ju exempelvis en del funderingar kring släkten Hjert där jag i förra inlägget skrev att Sven Hjert kom in i familjen efter att min farmor fötts, men där hade jag allt fel! Han var min farmors mors första man. Däremot hittade jag en väldigt spännande detalj; min farmors syster, vilken vi alltid sett som dotter till Johan likt systrarna Margareta och Inga-Lisa, stod som dotter till Sven. Däremot ställer vi oss ytterst tveksamma till den detaljen då Sven trots allt befann sig väldigt mycket i Amerika - han lämnade Sverige 1920, nästan exakt två år före hennes födelse. I kyrkoboken står han även som "I Amerika" vid födelsen. Det låter därför lite märkligt att han skulle åka över till Amerika (vilket tog tio dagar med båt), komma tillbaka till Sverige ungefär ett år senare då Annie blir gravid och sen dra tillbaka till Amerika. Kostar ju både tid och pengar...
1923 skiljer de sig dock, och 1926 gifter sig Annie med Johan med vilken hon får min farmor tre månader senare samt Inga-Lisa fyra år därefter. För mig personligen kvarstår dock funderingen kring hur det kom sig att det tog såpass "lång tid" innan hon gifte om sig. Om nu Johan är den hon fått en dotter med 1922, hur kommer det sig att de inte gifter sig förrän två och ett halvt år efter skilsmässan från Sven, tre månader innan deras andra dotter föds? Har det att göra med att Annie fortfarande var gift med Sven när hon blev gravid med Johan, att de inte ville göra en så stor "grej" av det hela och därmed väntade eller är det faktiskt Sven som är far till barnet? Många frågetecken från min sida.  

Nu när vi ändå är inne på det här med farmor fick jag ett samtal från pappa idag. "Du, jag pratade med min bror och han hade minne av att vår morfar (Johan i texten ovan) dog efter att ha blivit påkörd av en bil... Tror du att du kan hitta något om det, typ en notis eller om det står i någon dödsruna eller så?".
Ja du, kände jag, vi kan väl göra ett försök... Testade att söka runt på google, då jag inte har någon bra sida för just det. Än. Till slut gav jag dock upp och gjorde en förfrågan i en släktforskar-grupp på Facebook. Fick lite tips på hur jag kunde söka vidare, men en tjej var snabbare än så och fann ett urklipp från Svenska Dagbladet om olyckan. Johan hade visst varit ute och cyklat i Lyrestad. När han svängde ut på landsvägen kom en bil som han körde in i, vilket tyvärr ledde till att han avled på vägen till Mariestad Lasarett, 56 år gammal. Hans fru Annie levde i 9 år till innan hon avled, 71 år gammal. 

(null)

Ett par knutar som dock varit lite lättare att lösa; släktskapet med Björklunds (vilket nämndes i förra inlägget) samt Peter Apelgren. Apelgren har Micke pratat om och hänvisat till som släkting, även om han inte vetat exakt hur släktskapet sett ut. Det visade sig efter lite grävande att Mickes farfars mor hade ett förhållande med en Nils med vilken hon fick bland annat Gösta, Mickes farfar. 
1922 gifter hon sig dock med Gustav Särnblom, med vilken hon får tre barn efter vad jag hittat - bland annat en dotter som får namnet Irma. Irma gifter sig med en Apelgren och blir 1959 farmor till Peter, vilket leder till att Micke och Peter är sysslingar/tremänningar.
Ingen Gustav Vasa än alltså, men vem vet - det kanske kommer! 😉