Julklappsmiddag

Snön föll tungt utanför fönstren hos Ågrens den 24:e december medan familjen satt samlad i soffan och öppnade julklappar. En av de sista julklapparna som låg kvar under trädet var ett enkelt, vitt kuvert som var märkt "God Jul Ann och Sören". Tomten tog upp det och räckte det till frun i huset.
God Jul! sa hon med ett leende, då hon visste precis vad som gömde sig däri. 
Husmodern tog ur kuvertet upp ett julkort, vari det stod att läsa:
En favorit i repris med en Mystery Guest
På Byttorp, Borås vi bjuder till fest 
Vi lagar maten, ni gör er fina
Serverar er sedan gör Micke och Elina

Ja, det var väl kanske inte exakt så det gick till (när hade vi snöfall på jul senast?) men jul-kuvertet delades iallafall ut till en glad mams. Nu, ett par (1? 2?) år senare ville de utnyttja detta hemmasnickrade presentkort. Vi föreslog februari och valet föll på dagens dato. 
Micke och jag åkte upp redan igår för att shoppa samt förbereda. Farsan var schysst och agerade chaufför ut till CityGross samt systembolaget där vi löste allt inför middagen. Under förmiddagen har vi nu förberett det mesta, jag har blandat två röror till förtugget samt värmt salamiskivor i ugn. De blev inte riktigt som jag tänkt mig i form, men blev krispiga. Salamin serverades ihop med en röra på soltorkade tomater, gräslök och vitlök bland annat samt toppades med rostade pinjenötter. Röra nummer två innehöll Västerbottenost och rödlök och serverades i Crustader med röd tångcaviar och gräslök som dekoration. 
När Micke trillade ner för trappen vid 11-snåret löste vi desserten, en nougatmousse, som behövde sätta sig inför middagen och sedan körde vi in bakpotatisen i ugnen så att den skulle hinna bli färdig i tid till huvudrätten. Den tömdes sedan på innehåll, blandades med Creme fraiche, bacon och kryddor innan det stoppades tillbaka i sina skal samt toppades med Västerbottenost och skickades in i ugnen igen för att serveras med ryggbiff, rödvinssås och en sallad med en liten vinegrett. Ett kraftigt rödvin från Kalifornien serverades till detta. 
Gästerna trillade in vid 15, våra två mystery guests var Mikael Stanek samt Jessica - vilket Mamsen hade börjat misstänka. Vi gjorde dem sällskap vid förtugget, där det även serverades lite franskt bubbel. Därefter fick de ta plats vid det uppdukad bordet för förrätten: Getostfyllda smördegspajer med pinjenötter samt ett vitt, sydafrikanskt vin. 

Överlag tycks maten vara lyckad, de mumsade på för glatta livet! Det var endast småsaker man hade att "klaga" på, så som att det kanske hade varit gott med lite ringlade honung på pajen, köttet var mört men liiite för mycket stekt och moussen.... Ja, hade de inte varit så mätta efter huvudrätten så verkar det varit kvällens fullträff! Det enda var att det var lite för stor portion - om det berodde på desserten eller tidigare mättnadskänsla ska jag låta vara osagt. 





Maten
Salami-slides med tomat-röra

Crustader med ostkräm

Fördrinken

Getostfylld smördegspaj



Ryggbiff, bakpotatis, rödvins-skysås och en sallad

Rödvinet


Nougatmoussen